Followers

Sunday, September 29, 2013

Ragam Student Ku


Pengalaman pertama mengajar susah untuk diucapkan.. Kenapa saya kata sukar diucapkan?
Kerana mereka ini lah yang mengajar saya erti ketabahan dari segi mental dan fizikal..
sekiranya saya tidak kuat dari segi emosi pastinya saya tidak mampu untuk mengajar mereka..



mereka ini datang dari latar belakang keluarga yang berbeza..
kiranya cara pergaulan dan ragam juga berbeza.. mereka merupakan pelajar intake baru so belang nya 
masih belum kelihatan (kata orang2 tua..hehehe)
kerana mereka mampu buat saya menangis dan itu adalah pengalaman yang akan saya ingati
sampai bila-bila...


tapi tak semua yang burukkan cumanya mereka ini masih mentah dan masih perlu belajar..
apa2 pon mereka ini sangat sukan bersukan.. mereka mempunyai semangat kesukanan yang tinggi..
mereka boleh kalahkan geng Senior dalam perlawanan futsal dan memenangi
tempat pertama dalam Kejohonan Futsal Prodigy :)


geng pemain Futsal


Good Job & Keep it Up, if you all maintain like this in your study,
im as your teacher believe that you will success with happy :)




Class Electrical Batch 1 2013




p/s :
please my dearest student, please behave your self and control your voice when at class.. 

ada rupa Cikgu tak :)


Perasaan Menjadi Seorang Pendidik



Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia... 
Dalam sedar dan tidak, sudah hampir ke penghujung bulan 9.. sekejap masa berlalu..
kiranya hampir 1 bulan lebih (starting 19.8.2013) saya menjadi guru/pendidik..
walaupon baru sebulan tetapi perasaanya hanya ALLAH yang tahu betapa
susahnya untuk mendidik insan lain tambahan pula dengan umur yang baru meningkat 
(umur 15-19tahun), kiranya macam2 ragam yang perlu dihadapi.
mengajar mereka ini memerlukan kekuatan fizikal dan mental yang kuat..


dengan ragam pelajar2 + dengan kerja office + kerja dari BOSS + nak siapkan wim
= stress + tired + headache...

conclusion yang dapat dibuat disini adalah dengan kawal masalah yang dihadapi dengan ceramat
dan berhemah..hehehehe..

semak latihan pelajar + check COS (Course Of  Student)


Ajar  Student Electrical memasang PC (PC Assemble)


aktiviti hari nie siapkn set WIM yang termampu + Portfolio..



p/s : 
tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan,hanya kita sendiri
 yang mampu menyelesaikannya..
gunakan akal yang diberi bukan mengikut perasaan :) 

 

Thursday, September 19, 2013

HAKIKAT SEBENAR KEHIDUPAN PASANGAN SUAMI ISTERI SEBELUM DAN SELEPAS

Rahsia Perkahwinan 

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada ALLAH SWT melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan ALLAH SWT.

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA KEADAAN RUMAH TANGGA MULA GOYANG..
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA BELUM MEMPUNYAI ANAK...
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMPUNYAI ANAK...
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda, tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MEROSOT...
Yakinlah bahawa pintu rezeki ALLAH SWT akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG...
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI...
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI...
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK...
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH...
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA SAKIT...
Selain minum & makan ubat, perhatian suami, isteri juga sangat membantu proses kesembuhan.

17.KETIKA INGINKAN KEAMANAN DAN HARMONIS SENTIASA...
Gunakanlah formula 7 K
1.Ketaqwaan kepada ALLAH SWT. 2.Kasih sayang. 3.Kesetiaan 4.Komunikasi 5.Keterbukaan. 6.Kejujuran. 7.Kesabaran.

Tuesday, September 17, 2013

Apakah tandanya ini?





mood masih dalam keadaan tak berapa sihat then dengan sakit kepala..
bila tak pergi kerja(mc) ingatkan boleh la rehat dirumah dengan senang lenang tapi tak boleh jugak..
ada jer masalah dari tempat kerja kena bawa balik rumah..



dengan esoknya(18.09.13) kena buat marketing di sekolah menengah jalan kebun taklimat berkenaan IT..
adoi.. macam mana nak buat nie..?? :( dengan badan pon suam2 kuku je..




back to our topic for today..[speaking pulak yea :)]
tak tahu la sekarang nie suka sangat2 tengok gambar baby yang baru lahir dekat FB kengkawan..
nak anak sedara mmg lambat lagi la kan cumanya kalo anak sendiri, 
insyallah ada jodoh ada la.. :) doa2 dicepatkan la..heheh
tak tahu la kenapa..? ada simptem2 macam nie tak ? punca terjadinya..?
banyak nya tanda soal [?] hehhe 
ke kira standard la perempuan memang sukakn bayi dan kanak2 




Saturday, September 14, 2013

Happy Saturday




Selamat Pagi dan salam 1 Malaysia..
sukanya bila tiba hari minggu atau hari cuti.. oh yeayy...
hari untuk merehatkan diri dari masalah or pasal kerja..
bagi yang bekerja seperti Pakcik Sepet + My Best Friend Zahin, selamat bekerja yea...

sumber google


Mr Sepet, can we have some time together like this.. Missing you..
Cepat2 la keja Pakcik Sepet siap & Pakcik Sepet dah xpenat2 or stress lagi..
Xnak Pkcik Sepet sakit or penat yg teramat sebabnya nanti boleh jatuh sakit balik...
Risau & bimbangkan awak...

sumber dr pakcik google yea :) 10q

Nk siap2 & kemas2 tuk ke Pontian..
ok, nie 1st time g Johor yea.. kuno x...? nampak sangat2 xjalan2 pusing 1 Malaysia..
nak buat macam mana sebabnya family jarang bercuti & sibling suma bersekolah then cuti tak sama...
kalo ley nak gak mintak Mr Sepet bawa kita jalan2 Johor...(bila agaknya yea..hurm)


Sunday, September 1, 2013

31.08.2013



Pertama sekali nak ucapkan Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-56
semoga kita sama2 melindungi dan menjaga negara kita dari anasir luar yang hendak
menjajah negara kita..
hargailah jasa dan pengorbanan pahlawan dan nenek moyang kita yang
berkorban untuk selamatkan negara kita.



Dear Mr Sepet,
terima kasih sebab bawa saya jalan2 walupon sekejap ianya amat bermakna..
sweet sangat awak sanggup meredah hujan then ambilkan payung 
sebab xnak kasi saya y basah kena hujan..
tapi awak yg sakit balik batuk2 & sakit dada..
sebabkn sayang apa pon awk buatkn tuk saya...
hari ini (01.09.2013) seharian saya cuba call & sms awak tapi xberjawab langsung..
saya risaukan awak sebabnya smlm awak batuk teruk sangat..
cepat2 la sihat balik yea & tak nak awak sakit macam cuti raya lepas...
semoga ALLAH menjaga dan melindungi awak...AMIN..
gambar bersama masa event hari raya VTO Mei 2013



"First Giveaway CikNyoonyalita"

' Sticker melekat sehingga 14 September 2013 '



Dengan lafaz "Bismillah" saya lancarkan segmen "First Giveaway CikNyoonyalita" . Giveaway ni bermula pada 1/09/2013 (Ahad) sehingga 14/09/2013 (Sabtu) . Harap dapat sambutan buat kali pertama ni .