Followers

Thursday, June 30, 2011

Nothing is better than being @ home

hye peeps & good afternoon...
hari ini jz berada dirumah sja...

berehat 
+
makan 
+  
tidow 
layan cita Korea 
+  
layan novel...



semalam berakhir sudah  pengajian sy di JMTi..
rasa sekejap saja belajar... 
pejam celik,pejam celik sudah 3tahun sy belajar...
arhhh... rasa dh tua pulak... [nope..still awet muda lg...hohoho]

disini lah bermula status sebagai mahasiswi dalam Tek Kej Komputer

bila dh berada kt umah,rasa bohsan pulak...
kawan2 suma dh balik tempat asal mereka...
will miss them :(
entah bila akn jumpa mereka2 semula...
thanx guys cz gathering together before we finished exam...

now,membuat keputusan dimana mau sambung belajar...
still dalam dilema lg...haiz...
susahnya nak buat keputusan...

Tuesday, June 28, 2011

KekeLiruan


hye peeps :)
btw nie continues entry dr y sebelum nie...
hehhehe...
sengaja xmo tulis ada sambungan...


KekeLiruan apa y sy amali nya...?
selepas habis ujian Teori tadi,
kami mendapat surat kemasukan untuk 
 
 
menyambung membuat 
 
Diploma Lanjutan Tek Kej Komputer (Sistem)
2tahun 1/2


disini disertakan surat tawaran,
[eh..macam buat surat rasmi pulak nak disertakan]

maaf kalo kekaburan sikit...

so,macam mana ea...
 
mau sambung ker x ? 
 
or 
 
mau tnggu result UPU? 
 
or 
 
sambung ditempat lain...


confuse2...confuse2


sy memang berniat untuk memyambung pelajaran tetapi belum tahu 
ag dimana tempat yang sesuai untuk sambung...






Annyeonghaseyo  :)
hai semua...
maaf yea my dear blog kerana lama tidak mengupdate...
Situasi "KESIBUKAN" sekarang yang membuatkn sy kekangan 
masa untuk mengupdate disini....


ok..sy mencuri sedikit masa sebelum sy meneruskan aktiviti sy..
ceh2...perasaan la kejap bahawa diri tue sibuk...


semalam kami diberi Trial Exam untuk UJIAN TEORI..
bukan rezeki kamu semua la cz xdk seorang pon y lulus..
sob..sob..sob :(
nasib baik,Lect kami bagi kami study balik 


alhamdulilah... 
setelah bertungkus-lumus menelaah untuk ujian hari ini
akhirny,keputusan yang diperolehi memberangsangkan....
hahahhah [perasaan kejap]

Result: 56/60


xtually, markah untuk lulus adalah 45/60 kn....
Syukur... so boley la fokus untuk UJIAN AMALI pulak kan2...


p/s:wish me luck 4 tommorow..

Saturday, June 18, 2011

Kasih Yang Suci @ Nora Elena


Hai Dear...
my 2nd Entry for this day @ or this week... 
OMG.. so many days i didnt update my blog...
btw im quite busy this month...
jz need time to rest :(


ok... back to this entry this time...
even Nora Elena sudah tamat tapi kesan yang diberikan amat2 lah TERBAIK...
pandangan sy,ia memberi kesan yang amat menarik pada penonton...
tambahan pulak lakonan 
SETH TAN tue Aaron Aziz & NORA ELENA tue Siti Saleha...
tentulah ramai yang xsabar2 nak tunggu jam7.00mlm kn...
termasuklah sy...


tapi sekarang saya mahu melayan novelnya pulak....
~ weeeeeeeeeee ~
xsabar nak bacanya.... 
nak tahu beza plot cerita dalam novel &  dalam drama...


My Last Day @ Flextronics (A1)


Hye reader...
how re u today..? Hopefully u'all are fine..
today im still sad because i left my dear sisters & brothers 
@ flextronics expecially COBALT'staf..
they were kind to me...
honestly i will missing them very2 much..
hope i will working @ there but i cant...
i need to settle my DIP & continue my study...
i learn many thing when i as training...
i will use my knowledge & experiance @ there in the future..
damn... 
why im felt so sad to leave them...??
this just last memory @ flex... 
thanx so much 4 all ur kindest.. i will not 4get it.... :)


me @ flex..  ^-^

wif sisters that close to me ^-^

wif sis sharifah... the really close person wif me.. i will miss her

wif sis sue, sis sharifah & sis kiah..

last but no least.. wif people that kind to me... expecially sis mahani...



p/s: sedey gila nak meninggalkan Flex.. 
even hanya 5bulan sebagai training tapi rsa mcam dh lama kenal...
mereka layan sy sebagai adik bukan sebagai pelatih...
[tue y wt sy bertambah2 suka...]
harap dimaafkan kalo ada salah & cilap semasa sy berada di sana...
insyallah ada rezeki kita jumpa lagi...
mood: still miss them... :(

Saturday, June 11, 2011

Jerawat di Anggota Badan




DAHI
Jerawat di dahi disbabkan haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan anda mungkin terlampau letih. Amalkan tidur awal dan bangun awal. Dapatkan tidur yang mencukupi dan minum air banyak.


HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang anda mungkin bermasalah. Jika di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal. Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan masalah ovari atau sistem reproduksi.


DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.


PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.


PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal.


PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan ikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.


p/s: jerawat..oh Jerawat!! kenapa engkau muncul sekarang..? keadaan sekeliling yang xmenentu + kurang minum air [sibuk..kerja banyak..hahah.. alasan semata2 ja.. ]sudah la ambil masa nak hilang... 
~any suggestion nk hilangkn jerawat..~

Punca Penyakit Gastrik

 
1. Merokok
2. Meminum minuman beralkohol
3. Jangkitan bakteria helicobacter pylori
4. Kegagalan organ tubuh seperti kegagalan buah pinggang, pernafasan, jangkitan septisemia dan pesakit tenat yang boleh mengakibatkan stress ulser.
5. Tabiat pemakanan yang tidak mengikut waktu.
6. Gaya hidup yang tertekan (stress)
7. Bahan-bahan kimia seperti ubat Non-Steroid Anti Inflammatory Drug (NSAIDs).

Setakat ini tiada bukti jelas yang mengaitkan beberapa jenis makanan sebagai penyebab terjadinya gastrik. Namun, sesetengah makanan yang masam seperti cuka, dan beberapa jenis buah-buahan seperti nangka serta makanan pedas mungkin memburukkan lagi keadaan atau gejala gastrik yang dihidapi.

 
TANDA-TANDA GASTRIK
Antara tanda-tanda yang dihidapi oleh seseorang yang menghidapi gastrik ialah:

1. Terdapat pesakit yang mengalami gastritis atau hakisan perut tanpa gejala klinikal
2. Sesetengah pesakit merasakan gejal-gejala kesakitan semasa lapar dan mereka terpaksa mengambil makanan yang lebih kerap untuk mengurangkan rasa sakit tersebut
3. Pendarahan gastrousus boleh berlaku pada pesakit yang menderita masalah yang lama, malah 25 hingga 30 peratus penyebabnya ialah kerana hakisan (gastritis erosif).

Penyakit Gastrik / Gastritis ringan
Inflamasi (pembengkakan) pada bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

Penyakit Gastrik / Gastritis berat
Berlaku kecederaan (luka) berpanjangan bahagian lapisan perut yang bersentuhan dengan makanan.

Penyakit Ulser gastrik (peptic ulcer)
Merujuk kepada ulser perut. Ulser memberi maksud sejenis luka terbuka. Darah boleh dikesan dalam muntah atau najis.


Bagaimana Penyakit Gastrik Boleh Menjadi?

Punca penyakit gastrik adalah amalan tabiat makan (minum pagi, makan tengahari dan makan malam) yang tidak mengikut waktu yang tetap. Sebagai contoh kadang-kadang makan tengahari pukul 11.00, kadang-kadang pukul 12.00, kadang-kadang pukul 1.00, kadang-kadang pukul 2.00 dan kadang-kadang bila tersangat sibuk sampai pukul 4.00 petang belum makan tengah hari. Apabila amalan ini diteruskan untuk tempuh kira-kira 5 tahun, akan memberikan penyakit gastrik. Setelah penyakit gastrik dikesan, namun tabiat ini masih diteruskan, dalam tempuh 2 tahun, seseorang itu akan mendapat penyakit yang lebih serius lagi iaitu peptic ulcer atau ulser perut.

Tempuh matang untuk penyakit gastrik ini akan dipercepatkan lagi sekiranya seseorang itu merokok, suka makan nenas, makan mee segera, jeruk kering dan basah, junk food, minum minuman bergas, makan makanan berangin seperti pisang nangka, ubi dan cempedak / nangka; makan makanan terlalu pedas, makan hingga tersangat kenyang, makan ubat doktor atau tradisional tertentu dan makan makanan yang bercuka.


Tanda-Tanda Penyakit Gastrik

1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi. [kadang2 rasa nak muntah gak.. :( ]
2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.[betol2]
3. Demam terutama jika anda terlupa atau sengaja makan pagi, tengahari atau malam.
4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
5. Sakit perut yang kadang kala terlalu sakit.
6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.[tersangat2 betol baru jer jadi 2hari lepas]


Rawatan Penyakit Gastrik

1. Pastikan waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat. Contohnya, setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh. [maafkan sy perut,kerana makan tidak ikut time y betol..]
2. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.[jeruk may fav la..]
3. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
4. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, pizza dan lain-lain. [wow...payah nie kalo makanan nie xley makan.. pizza my fav gak..]
5. Elakkan makan terlalu kenyang
6. Elakkan cuka atau makanan yang pedas
7. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam [ala..kena kurangkan ka.. :(]
8. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak/nangka, rebung dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
9. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dan sebagainya, kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
10. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau Annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh. [lemah sikit y dengar nie.. kadang2 jadi gak sakit yg teramat sangat]
11. Kalau sakit perut teramat sangat, muntah atau demam, ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.


p/s:pesal la tanda2nya kena ngan saya nie...haiz.. kalo xkawal ley jadi makin teruk nie... please help me...!!

Thursday, June 9, 2011

 
hii again ^-^
hari nie mood ok kot sampai rajin benor mengupdate entry nie...hohoh
well, u know that this is  
my last day at FLEXTRONIC 
as 
a Training Industry
kejap lg sy updatekn entry tentang My Last Day,ok!
 
 
well, saja nak mencuba2 ja...
tapi nie juz nak meluahkan apa yang terbuku didalam hati ini...
kena luahkan sebelum ada perkara yang pelik2 terjadi...
[ ada apa disebalik maksud itu...huhu]
jika ada yang terasa,maafkan sy...
 
 
***************************************************

pertemuan kita tidak dirancang/diduga
detik perkenalan kita
di sebuah tempat yang indah
tempat menuntut ilmu

pertama kali ku melihat mu
tidak pernah ku sangka
ku akan menyukai mu
apatah lagi menyayangimu
itulah kuasa Allah
yang menentukan jodoh pertemuan kita

tak kenal maka tak cinta
sikap mu yang peramah
ikhlas dalam berkawan
itu yang menarik perhatianku
untuk lebih mengenalimu


setiap kali ku melihat mu
berhubung dengan mu
hati ku berdebar2
tetapi ku tidak tahu apakah maksudnya
sehingga kini ku masih merasainya

 
hari silih berganti
tiap saat dan ketika
apa yang ku rasa
adalah ingin bersama mu
 mendengar suara mu
membuatkan lidah ku kelu
melihat senyumanmu
membuatkan ku gembira dan tersenyum
melihat wajah mu
membuatkan ku tenang

apa yang ku rasa adalah
ingin berada disamping mu
menemani mu disaat suka dan duka

tidak dinamakan manusia
sekiranya tiada kesilapan yang dibuat
maafkan akan kesilapan ku
walapon kau suda memberitahu
ak tetap melakukannya..
maafkan ku...
aku melakukannya kerana ak menyayangimu...


maafkan ku
andai aku tidak dapat
memenuhi apa yang
dipinta olehmu..


mungkinkah...
aku tidak layak bersama mu..
atau
adakah kesilapan ku
dengan mengharap kau
akan sentiasa bersama ku...
tetapi...yang pasti 
ak masih menyayangimu..
 
walau dugaan melanda
akan ku pertahankan hubungan ini
kerana kau adalah cinta pertama ku..
kerana kau adalah orang yang ku sayangi

ku yakin dialah jodoh terbaik buat ku
pertemuan,perpisahan, ajal, maut
telah ditentukan oleh Allah

 
apa yang ku pinta
Jika benar cinta dalam hati ku ini
memang diberikan untuk dirinya
Kau permudahkanlah jodoh kami
Jika cinta ini bukan untuk dirinya,
maka Kau hilangkanlah cinta ini
dan Kau gantilah cintaku
hanya padaMu selamanya..
 


Hye peeps..
how re u today..?
sy baru ja lepas berbuka... alhamdulilah,syukur akan rezeki hari ini...
nie sja nak mempraktiskan berpuasa untuk bulan Ramadhan nanti..
kalo xpraktis awal2 t susah lak,tiba2 ja xley buka sebab gastrik...



tapikan ramai orang selalu salah gunakan sakit GASTRIK untuk tidak 
berpuasa di bulan RAMADHAN...
tahukan mereka yg berpuasa baik untuk kesihatan kerana dalam 
setahun : 11bulan  kita makan saja then 1 bulan berpuasa..
berpuasa bagus kerana kita membenarkan organ2 dalaman perut berehat 
dan yang penting kita dapat mendekatkan diri pada YANG PENCIPTA..



disini sy sertakan link2 yang bermanfaat pada kita semua ^-^
 
 


p/s: semoga kita semua dirahmati & dilindungi oleh ALLAH... AMIN...

Tuesday, June 7, 2011

Kim Hyun Joong



saengil chukha hamnida 

Happy Belated Birthday 
to 
Oppa "KIM HYUN JOONG"...
 
on 6th June 2011
 
Add caption
OMG.. how can i 4got Hyun Joong Birthday...
btw.. its time 4 Hyun Joong make his new solo song but im miss TripleSS...
I think this song maybe will be hit, 
 
Please & Break Down





Check This Info 4 New Album Kim Hyun Joong

Kim Hyun Joong New Mini Album Break Down
Park Jung Min, Kim Hyung Jun, and Heo Young Saeng have all released solo 
albums this year, and now it’s time for leader! Kim Hyung Joong’s first solo 
mini-album Break Down includes six tracks covering both ballads and dance 
numbers.


Kim Hyun Joong himself visited the U.S. to prepare for the album, and the 
music video took 200 million won to film. The star will start his promotions with 
a showcase on June 7th, which will host around 4,000 fans. “Break Down” 
began its pre-orders through an off-line store on May 20th and the album 
is set to be released on June 8th.


The album’s main track Please is a R&B pop number with melancholic 
lyrics and grand piano and orchestral arrangement. Rapper Double K features
in another new song, Break Down.


Singer : Kim Hyun Joong
Mini Album : Break Down
Release : 9 June, 2011
Label : DSP Entertainment

Track List :

1. Intro (Let Me Go)

2. Break Down (Feat. Double K) – 타이틀곡

3. 제발 (Please)

4. kiss Kiss

5. Yes I Will

6. 제발 (Please) (Instrumental)